Turneu Continental in Italia – 2016

Cred că toți ne vom aminti cu drag de turneul prin “Bella Italia”. Într-adevăr, un turneu extraordinar din multe puncte de vedere: organizare, cultural, obiceiuri, biserici, tineri, mesaj, feedback și atâtea altele.

Am sosit la prima repetiție la Cluj, cu nerăbdarea de a-i cunoaște pe noii noștri prieteni cu care urma să călătorim, povestim, cântăm, găzduim, etc. Am trecut destul de repede peste mica jena de început și, zi dupa zi, echipa Conti, deși cu cea mai mare variație de vârstă, a devenit o echipa superbă.

Processed with VSCO with f2 preset

Două van-uri, 17 persoane schimbând mereu locul ca să ne cunoaștem cât mai bine, programe în 17 biserici, ascultând predici provocatoare (toate diferite – mulțumim, Nisti), găzduind câte 1-2 în familiile fraților noștri din Italia , ba chiar și aproape toți la aceeași gazda, călătorind cu gândul de a aduce un gust proaspăt de trăire creștină autentică pentru tineri, biserici, creștini și necreștini.

Am învățat și câteva lucruri interesante:

  1. În Italia cafeaua adevarată e aromată, foarte puțină (două degete într-o ceașcă degetar) și se bea repede. Înainte și dupa se bea o gură de apă.
  2. Micul dejun e o cafea și o brioșă. Atât! Mare binecuvântare că am stat la familii de români nu de italieni. Mulțumim gazdelor noastre pentru ospitalitate.
  3. Nu știu dacă altundeva se face pizza la metru, dar la mama ei acasă se face. Și am mâncat metri de pizza.
  4. În Italia locuiesc cam 60 milione de italieni. Cam tot același număr locuiesc și în diaspora.
  5. În aceasta țara nu sunt acceptate fructele și legumele modificate genetic. Mâncarea sănătoasă și gustoasă e foarte importantă pentru italieni.

Dincolo de aceste câteva elemente culturale, care au dat și ele o anumită aromă călătoriei noastre, cel mai mult m-a impresionat împlinirea scopului cu care ne-am dus. Trebuie să fiu sincer și să recunosc că la inceput nu am avut scopul foarte bine definit. Însă, la fiecare program, Iosif a repetat de ce suntem acolo și ce ne dorim prin lucrarea Continental: să încurajăm bisericile, să îi implicăm pe tineri în lucrare și să ducem vestea bună a mântuirii prin Isus Cristos. Auzind acest lucru repetat zi de zi, m-a ajutat să urmăresc împlinirea lui atât prin prezența mea în timpul turneului cât și la sfârsit, privind în urma la toată experiența.

IMG_0111

A fost o foarte mare binecuvântare să vizităm aceste biserici, închinându-ne cu frații noștri aceluiași Domn. A fost înălțător să văd cum Duhul Domnului l-a inspirat pe Iosif în alcătuirea programului în fiecare loc: diferite introduceri, diferite mărturii. Nu o dată, mărturiile Anei și ale lui Sergiu au fost folosite de Dumnezeu pentru persoane care treceau prin situații foarte similare cu a lor. Iosif nu ar fi avut de unde știi asta, dar Duhul Domnului știa că oameni din sală aveau nevoie de acele cuvinte. Mare mi-a fost uimirea în una din biserici să văd vreo patru-cinci bărbați cu lacrimi în ochi, vibrând la mesajul cântărilor. Nimic nu e mai frumos decât un mesaj direct, relevant, provocator și adânc, venit printr-un slujitor smerit și evlavios. Mulțumim, Nisti (Nistor Popa), atât ție pentru predici, cât și familiei tale că te-a susținut în a călători cu noi. Unul din aparatele de măsura ale impactului slujirii este rugăciunea de încheiere. A fost o răcorire a sufletului să auzim laude înălțate spre Cel Sfânt în urma slujirii noastre. Domnul să binecuvinteze pe frații noștri din Italia cu viața sfantă și curată pentru Domnul!

IMG_0060

Am fost un grup de tineri oarecare, dar dacă noi am mers, este loc și pentru tine. Merită să încerci. Dacă ești dăruit muzical, dacă Îl iubești pe Domnul, dacă vrei să slujesti  practic, lăsând mândria și pretențiile acasă, ce ocazie faină: băieți, fete, familii tinere, glumind, vizitând, muncind la cabluri și boxe, învățând unii de la alții lucruri practice de viață, povestind în timp ce călătorim, cântând împreună, rugându-ne și încurajându-ne unul pe altul. Am trăit asta împreună: o mica biserică vizitând alte biserici, o mică familie vizitând alte familii.

Cum spuneam, am plecat în turneu fără multe așteptări, dar înteleg acum mai bine la ce sunt chemat. Am înțeles că păcatul, sub orice forma, până și sub forma acceptării lui tacite în societatea din jur, ne face irelevanți, sare fără gust, neutilizabili; iar prezența lui în viața mea mă ucide. De aceea și eu am pornit mai hotărât la drum cu dorința de a răspândi lumina Lui spre umbrele ascunse.

 

Marcel Cîmpean

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in